referencialista

háztervek,
látványtervek

családi ház
alaprajzok

Nagyításhoz kattintson a képre!

     
 
Kerti homlokzat
Északkeleti homlokzat
Térbeli alaprajz
Alaprajz
1 lakásos, tetőtérbeépítéses családi ház
  • Nappali + 4 szoba
  • Pince alapterület: 52 m²
  • Fszt: 80,74 m²
  • Tetőtér: 53,66 m²
  • Teljes hasznos alapterület: 186,40 m²
  • Bruttó beépített terület: 101,54 m²
  • Építménymagasság: 5,00 m

A földszint + tetőtérbeépítéses, részben alápincézett családi ház terve délnyugati irányban enyhén lejtő telekre készült.

Azok a telkek, amelyeknél a telek területének csak 15%-a építhető be – ahogy ebben az esetben is -  általában semmivel sem nagyobbak más telkeknél. A kötött alapterület leginkább a földszinten szokott problémát okozni. Ezért arra törekedtem, hogy a  mellékhelyiségeknél, közlekedőknél ne legyenek plusz m²-ek, annak érdekében, hogy a nappali minél tágasabb lehessen. A fedett teraszról emiatt le is kellett mondanunk. Az északkeleti homlokzaton a bejárat feletti kis előtető nem számít bele a beépítettségbe, mivel a kiállása 1,50 m-nél kevesebb.

A telek kedvező fekvésű. Az utcafront északnyugati, a bejárat az északkeleti oldalra került. Az előtérből nyílik valamennyi földszinti helyiség, innen indul az emeletre vezető lépcső is. Az egyterű nappali-étkező a kerthez terasszal, nagy üvegfelületekkel kapcsolódik. A konyha egy térben helyezkedik el vele, de az előtérből is van bejárata.

A tetőtérben egy szülői háló, két gyerekszoba, egy fürdőszoba és egy fürdő-mosó helyiség található.

Mivel ez esetben a helyi előírások nem tették lehetővé az épület teljes alápincézését, így ott egy garázst, egy gépészeti helyiséget, illetve tárolókat helyeztünk el. A telek lejtéséből adódott a gépkocsi lehajtó helye. Az épület alatt elvileg két gépkocsitároló is kialakítható, de ez tovább növeli a lehajtó helyigényét.

Az épület tetőformáját úgy alakítottam ki, hogy a délnyugati tetőfelületen legyen hely kellő számú napkollektor és napelem elhelyezéséhez. A tervezett fűtés szondás hőszivattyú.

További háztervek »

 

vissza