referencialista

háztervek,
látványtervek

családi ház
alaprajzok

Nagyításhoz kattintson a képre!

     
 
Meglévő alaprajz
Tervezett alaprajz 3D
Tervezett alaprajz
Tervezett alaprajz 3D

Lakás átalakítás

  • 46,41 m2

Családunk egyik tagja vásárolt egy kis lakást, azzal a céllal, hogy egyelőre bérbe adja. Felajánlottam neki, hogy felmérem, mert így pontosan tudja majd, hogy hány m²-es a lakás, illetve időben gondolkozhat a későbbi átalakításon is.

A felmérési terven jól láthatók az alaprajz hibái:

  • az előtér alig bútorozható, 
  • a WC mindössze 68 cm széles, és messze van a kézmosási lehetőségtől,
  • a 9,38 m2 méretű konyha egy ekkora alapterületű lakáshoz képest túl tágas, mivel a hallban egyébként is van étkezési lehetőség,
  • a 2,50 m2-es kamrát szintén túlzásnak tartom. 

Persze, nem tudtam megállni, hogy egyúttal ne készítsek egy lehetséges átalakítási vázlatot is.

A konyhát áthelyezném a fürdőszoba helyére, és összenyitnám a hallal. Mivel a lakás az épület legfelső szintjén található, és a szomszédos ház lényegesen alacsonyabb, az ablak nemcsak természetes szellőzést biztosít, de némi világítást is ad. Növelhető a megvilágítás, ha kihasználva a legfelső szint adottságait, beépítünk ide egy fénycsatornát is. Ha a konyhából kialakítunk egy – igaz, kissé szűkös – hálót, akkor a szoba átalakulhat fekhelymentes nappalivá, dolgozósarokkal.

Mivel az előtérből az eddigi három helyett már csak egy ajtó nyílik, ide egy viszonylag nagyobb előszobafal is elhelyezhető. A háló az étkező részből közelíthető meg, egy kis közlekedőn keresztül. Innen nyílik a fürdőszoba és a külön WC is. A közlekedőt az étkezőtől tolóajtó választja el, mert ez kevesebb helyet igényel, mint egy normál ajtó. 

 

vissza