referencialista

háztervek,
látványtervek

családi ház
alaprajzok

Nagyításhoz kattintson a képre!

     
 
Oldalkerti homlokzat
Utcai homlokzat
Alaprajzi felülnézet
Térbeli alaprajz nyugat felől
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz az utca felől
Étkező-nappali
Alaprajz 1. változat
Alaprajzi felülnézet - 2. változat
Tetőfelülnézet - 2
Alaprajz, 2. változat
Nappali-étkező - 2
Hálószobák -2

Egyszintes, 1 lakásos családi ház két változatban

Nappali + 3 hálószoba

1. változat:

  • Hasznos alapterület: 135,62 m², ebből lakóterület 117,62 m², garázs 18,00 m²
  • Hasznos alapterület a fedett terasszal: 151,93 m²
  • Bruttó beépített alapterület: 188,62 m²

2. változat

  • Hasznos alapterület: 140,05 m², ebből lakóterület 120,8 m², garázs 19,25 m²
  • Hasznos alapterület fedett teraszokkal: 160,76 m²
  • Bruttó beépített alapterület: 195,39 m²
  • Épületmagasság: 3,87 m

(Hasonló jellegű terv, nappali + 4 szobával »)

Az épület egylakásos, földszintes, alápincézetlen, szabadonálló családi ház, amelyet az északkeleti telekhatártól 3,00 m-re helyeztünk el.

A telek tájolása miatt az utca felé az épület délkeleti, míg a hátsókert felé az északnyugati homlokzata néz. Az ilyen jellegű telkeknél mindig problémát jelent, hogy a nappali számára az ideális kertkapcsolat nehezen teremthető meg: a hátsókert felé néző szeles, árnyékos homlokzatra nem célszerű nagy üvegfelületeket  elhelyezni.  

A hosszanti elrendezésű épület bejárata az előkert felől nyílik. Az előtérből az étkező-nappali térbe érkezünk, amely a lakás központja. Innen közelíthető meg a konyha, a fedett terasz, illetve a hálórész bejárata. A nappali és az étkező között nagyméretű nyílás biztosít térkapcsolatot. A konyha le van választva a nappali-étkező résztől, de ha igény van rá, például egy nagyobb tolóajtó beépítésével az összenyitása illetve leválasztása egyaránt megoldható.  

A nappali az utcai oldalra került, míg a hálók a csendesebb hátsókert felőli részre. A nappali benapozását az utcai ablakok, míg kertkapcsolatát a fedett teraszra nyíló nagyméretű üvegfelület biztosítja. A fedett teraszt a hálórész kiugró fala részben megvédi az északnyugati széltől, míg a nappali lezárja az utca felől. 

A gyerekszobák a délnyugati homlokzatra kerültek, a szülöi háló az északnyugati oldalon helyezkedik el. Az alaprajzi elrendezés lehetővé teszi, hogy a hátsókert felőli homlokzat tagolásával, a szülői háló méretének megnövelésével (illetve a nagyobb gyerekháló csökkentésével) ez a szoba is kellő benapozást kapjon. A hálószobai traktust fürdőszoba illetve mosókonyha egészíti ki.

A gépkocsi elhelyezésére 1 állásos garázs készül, a lakás felőli bejárata egy kisebb közlekedőn keresztül az étkezőből közelíthető meg. A hátsókertből egy kisméretű, különbejáratú helyiség nyílik, ami használható kerti szerszám tárolásra, illetve szilárdtüzelésű fűtőberendezés vagy hőszivattyú elhelyezésére is. 

2. változat

A terv évekkel később egy azonos tájolású telken újabb változatban is elkészült. Az épület alapterülete pár m²-rel nagyobb lett, de az alaprajzi elrendezés alig különbözik az eredetitől. Elsősorban a hálószoba blokk változott, több szempontból is előnyére. A két gyerekszoba mérete közel hasonló lett, és mind a három háló meg van nyitva a jó tájolású oldalkert felé is. Változott a fürdőszoba, házimunka helyiség helye, illetve a gépészeti helyiséget a lakásból is meg lehet közelíteni. A bejáratnál pedig kialakult egy kisméretű fedett terasz.

További háztervek »

 

vissza