referencialista

háztervek,
látványtervek

családi ház
alaprajzok

Nagyításhoz kattintson a képre!

     
 
Kert felőli homlokzat
Utcai homlokzat
Földszinti alaprajz
Emeleti alaprajz
Földszinti alaprajz 3D
Emeleti alaprajz 3D

Modern, lapostetős családi ház

 

  • Bruttó beépített terület (beépítettséghez): 171,45 m2 
  • Hasznos lakás alapterület: 196,42 m2 
  • Földszinti alapterület: 127,39 m2 
  • Emeleti alapterület: 69,03 m2 
  • Teraszok összesen: 73,43 m2
  • Épületmagasság: 5,04 m

Családi házaknál, különösen, ha nem épül pince, a funkcióból adódóan általában az a jellemző, hogy a földszint alapterülete lényegesen nagyobb, mint az emeleté. Tetőtérbeépítéseknél ez az alapterületi eltérés a térdfalmagasság megválasztásával követhető, míg a lapostetős épületeknél - mint ahogy ennél az épületnél is -, erre az egyik megoldás a részben földszintes, részben emeletes kialakítás.

A szabadonállóan elhelyezett épület terve 4 fős család számára készült, kétállásos garázzsal kiegészítve. A terv elsősorban olyan telekre ajánlott, ahol az utcafront keleti vagy északkeleti tájolású. Innen nyílik a bejárat, és innen lehet megközelíteni a garázst is, amelyből közvetlenül be lehet jutni az előszobába. Az előtérhez dolgozószoba kapcsolódik, amely így a családi élet zavarása nélkül lehetővé teszi az otthoni munkavégzést is. A földszinti WC-mosdó helyiségben elhelyezett zuhanykabin miatt a dolgozó akár vendégszoba is lehet.

Az előtérből a központi nappali-étkező-konyha térbe jutunk. Bár a kialakítás egyterű, de az egyes funkciók területe jól elkülöníthető: ha igény van rá, a konyha és/vagy a nappali ajtóval, üvegfallal lezárható. A kertkapcsolatot részben fedett, nagyméretű terasz biztosítja, amely a konyhából is jól megközelíthető, megkönnyítve a kinti étkezéseket. A konyhához itt kamraszekrény tartozik, az élelmiszertárolás az épület hűvösebb, északnyugati oldalára került.

Az emeletre vezető lépcső az étkezőből indul. Felérkezve egy kellemes előtérbe jutunk, innen nyílnak a hálószobák illetve a nagyméretű emeleti terasz. Az üvegfal előtt elhelyezett pergolára a kertből növényzet futtatható fel, így az árnyékolás is megoldott. A terven a teraszra nemcsak az előtérből, hanem két hálószobából is ki lehet jutni. Természetesen, ha ez funkcionálisan zavaró, ezek az ajtók el is hagyhatók. A szülői háló kis előtéren keresztül közelíthető meg, amelyből fürdőszoba nyílik. A két gyerekszobához külön fürdő tartozik, illetve emellett egy háztartási helyiség is található.

A földszinti, egyszintes épületrészben a garázson kívül a tárolóhelyiségek és a gépészet helyezkednek el. Mivel ez az épület északi, északnyugati tájolású homlokzata, ide került egy, a garázsból könnyen megközelíthető élelmiszertároló helyiség is, ami a konyhai kamraszekrényt egészíti ki. A gépészeti helyiség mérete, elhelyezése többféle fűtési módot lehetővé tesz.

A földszinti, egyszintes épületrész számos szempontból szabadon kezelhető:

  • Ha több helyiségre van itt szükség, az épületrész hossza növelhető, ha kevesebbre, akár le is rövidíthető. 
  • Mivel itt kisméretű ablakok helyezkednek el, magas parapettel, az épület akár oldalhatárra is kerülhet. 
  • Ha szabadonálló az elhelyezés, a tárolók külső, kerti bejáratot is kaphatnak. 
  • A földszintes épületrész a nem járható lapostető helyett zöldtetővel is lefedhető, ez esetben az emeleti helyiségek megnyithatók rá.

Az épület tömege kisebb módosítással arra is alkalmas, hogy mind a kétszintes, mind az egyszintes épületrész lapostető helyett enyhe hajlású fémlemezfedést vagy magastetőt kapjon.

 

vissza