referencialista

háztervek,
látványtervek

családi ház
alaprajzok

Nagyításhoz kattintson a képre!

     
 
Utcai homlokzat
Kerti homlokzat
Alaprajzi felülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz
Alaprajz

Egy lakásos, tetőtérbeépítéses, oldalhatáron álló családi ház dupla garázzsal

  • Lakószobák száma: 1+4 szoba
  • Földszinti lakóterület: 83,27 m²
  • Gépkocsi tároló: 31,03 m²
  • Fszt. hasznos alapterület: 114,30 m²
  • Tetőtér hasznos alapterület: 73,30 m²
  • Teljes hasznos alapterület: 187,60 m²
  • Fedett teraszok: 17,28 m²
  • Épület bruttó beépített területe: 158,96 m²

Megbízóim egy korábbi tervem alapján kerestek meg. Hasonló jellegű, elrendezésű házat szerettek volna, de mintegy 20%-kal nagyobb alapterülettel. A telek adottságai, méretei lehetővé tették a viszonylag széles ház adaptálását, de a tájolás miatt a terv megtükrözése mellett döntöttünk.

Az épület egylakásos, földszint + tetőtérbeépítéses, alápincézetlen családi ház. A telek utcafrontja északnyugati fekvésű, innen közelíthető az épület bejárata és a kétállásos garázs. Az előszobából nyílik az étkező, a dolgozószoba, illetve innen indul a tetőtéri szintre vezető lépcső is. A különbejáratú dolgozószoba mellett elhelyezett fürdőhelyiség (zuhanyzóval vagy kisméretű sarokkáddal) célja, hogy a dolgozó vendégszobaként, vagy a földszint akár önálló lakásként is használható legyen. A gyakorlatilag egyterű nappali-étkező-konyha fedett, illetve nyitott teraszokkal kapcsolódik a kerthez. A jó kertkapcsolattal rendelkező konyha és az étkező egybenyitható, de tolóajtóval le is választható.

A tetőtérben három háló, fürdőszoba, illetve a mosás, vasalás céljára házimunka helyiség található. A közlekedő beépített szekrényekkel egyben tárolásra is alkalmas. Az eredeti tervnél a gépkocsi tároló feletti terület beépítetlen padlástér maradt, itt egy kondiszoba került kialakításra.

A kétállásos garázs a két gépkocsi elhelyezésén kívül kerti- és egyéb szerszámok tárolására is hasznosítható.

Természetesen egy ilyen esetben a nagyobb alapterület lehetősége nem egyszerű felnagyítást jelent, ezt a falvastagságok, födém fesztávolságok sem tennék lehetővé. Ilyenkor az egyik legfontosabb szempont annak eldöntése, hogy mit, milyen arányban érdemes növelni, hol hasznosíthatók legjobban a plusz centiméterek, négyzetméterek, hol növelik meg leginkább az adott helyiség használati értékét.  

 

vissza