Egyszintes, 1 lakásos családi ház két változatban

Egyszintes, 1 lakásos családi ház két változatban

Nappali + 3 hálószoba

1. változat:

  •     Hasznos alapterület: 135,62 m², ebből lakóterület 117,62 m², garázs 18,00 m²
  •     Hasznos alapterület a fedett terasszal: 151,93 m²
  •     Bruttó beépített alapterület: 188,62 m²

2. változat

  •     Hasznos alapterület: 140,05 m², ebből lakóterület 120,8 m², garázs 19,25 m²
  •     Hasznos alapterület fedett teraszokkal: 160,76 m²
  •     Bruttó beépített alapterület: 195,39 m²
  •     Épületmagasság: 3,87 m

Az épület egylakásos, földszintes, alápincézetlen, szabadonálló családi ház, amelyet az északkeleti telekhatártól 3,00 m-re helyeztünk el.

A telek tájolása miatt az utca felé az épület délkeleti, míg a hátsókert felé az északnyugati homlokzata néz. Az ilyen jellegű telkeknél mindig problémát jelent, hogy a nappali számára az ideális kertkapcsolat nehezen teremthető meg: a hátsókert felé néző szeles, árnyékos homlokzatra nem célszerű nagy üvegfelületeket  elhelyezni. 

A hosszanti elrendezésű épület bejárata az előkert felől nyílik. Az előtérből az étkező-nappali térbe érkezünk, amely a lakás központja. Innen közelíthető meg a konyha, a fedett terasz, illetve a hálórész bejárata. A nappali és az étkező között nagyméretű nyílás biztosít térkapcsolatot. A konyha le van választva a nappali-étkező résztől, de ha igény van rá, például egy nagyobb tolóajtó beépítésével az összenyitása, illetve leválasztása egyaránt megoldható. 

A nappali az utcai oldalra került, míg a hálók a csendesebb hátsókert felőli részre. A nappali benapozását az utcai ablakok, míg kertkapcsolatát a fedett teraszra nyíló nagyméretű üvegfelület biztosítja. A fedett teraszt a hálórész kiugró fala részben megvédi az északnyugati széltől, míg a nappali lezárja az utca felől.

A gyerekszobák a délnyugati homlokzatra kerültek, a szülöi háló az északnyugati oldalon helyezkedik el. Az alaprajzi elrendezés lehetővé teszi, hogy a hátsókert felőli homlokzat tagolásával, a szülői háló méretének megnövelésével (illetve a nagyobb gyerekháló csökkentésével) ez a szoba is kellő benapozást kapjon. A hálószobai traktust fürdőszoba illetve mosókonyha egészíti ki.

A gépkocsi elhelyezésére 1 állásos garázs készül, a lakás felőli bejárata egy kisebb közlekedőn keresztül az étkezőből közelíthető meg. A hátsókertből egy kisméretű, különbejáratú helyiség nyílik, ami használható kerti szerszám tárolásra, illetve szilárdtüzelésű fűtőberendezés vagy hőszivattyú elhelyezésére is.

2. változat

A terv évekkel később egy azonos tájolású telken újabb változatban is elkészült. Az épület alapterülete pár m²-rel nagyobb lett, de az alaprajzi elrendezés alig különbözik az eredetitől. Elsősorban a hálószoba blokk változott, több szempontból is előnyére. A két gyerekszoba mérete közel hasonló lett, és mind a három háló meg van nyitva a jó tájolású oldalkert felé is. Változott a fürdőszoba, házimunka helyiség helye, illetve a gépészeti helyiséget a lakásból is meg lehet közelíteni. A bejáratnál pedig kialakult egy kisméretű fedett terasz.

Alaprajz 1. változat
Alaprajz 1. változat
Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
Térbeli alaprajz nyugat felől
Térbeli alaprajz nyugat felől
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz az utca felől
Térbeli alaprajz az utca felől
Étkező-nappali
Étkező-nappali
Alaprajzi felülnézet - 2. változat
Alaprajzi felülnézet - 2. változat
Alaprajz 2. változat
Alaprajz 2. változat
Tetőfelülnézet - 2
Tetőfelülnézet - 2
Nappali-étkező - 2
Nappali-étkező - 2
Hálószobák - 2
Hálószobák - 2