Oldalhatáron álló, egyszintes családi ház

Oldalhatáron álló, egyszintes családi ház

Nappali + 2 hálószoba

  • Hasznos alapterület: 112,26 m²
  • Bruttó beépített alapterület 158,06 m²
  • Építménymagasság: 3,83 m

Ha a hátsókert északi fekvésű...

Könnyen belátható, hogy nem lehet minden telek ideális tájolású. Így vannak telkek, amelyeknél a tervezett ház hátsókert felőli homlokzata északnyugat felé néz. Így az épület nemcsak leárnyékolja a hátsókert egy részét, hanem az uralkodó északnyugati szélirány miatt ez az oldal szelesebb is. Igaz, ez a nyári kánikulában kellemes lehet, de a teraszt kora tavasztól késő őszig szeretnénk használni.

Egy családi ház nappalijának és teraszának elhelyezésénél fontos szempont a minél jobb (délkeleti, délnyugati) tájolás és a kertkapcsolat. Ha az előkert a napos, célszerűbb az épületet minél hátrább helyezni és a földszinti szobákat az előkert felé megnyitni.  Természetesen csak ha van rá mód - tapasztalatom szerint egyre gyakoribb, hogy az egységesebb utcakép miatt egy ilyen jellegű elhelyezésre a szabályozási tervek nem adnak lehetőséget. Így volt ez ennél a háznál is. A 8 m-es előkert kevés lett volna ahhoz, hogy a nappali és a terasz erre nézzen.

Ezért került sor az alaprajz szerinti megoldásra: a nappali a hátsókert felőli oldalon helyezkedik el, a fedett terasz azonban nem ide, hanem az oldalkert felőli, délnyugati homlokzatra került. Egy ilyen jellegű elhelyezés több előnnyel is jár:

  • a terasz kellően napos, az egyik háló eltakarja az utca felől, a nappali fala védi  a széltől, és a kerthez is kapcsolódik.
  • a nappaliból rálátni a kertre, de a kellő benapozása és a kertkapcsolata is megoldott.

Mivel az épületet a jobboldali telekhatáron kellett elhelyezni, ez a konyha és az étkező helyét is meghatározta. A legcélszerűbb megoldást ennél a tervnél az jelentené, ha az étkező a lakás központjába kerülhet, nagy üvegfelülettel megnyitva a fedett terasz felé, a konyha pedig mellé, a jobboldali traktusba - de csak szabadonálló beépítési mód esetén. Mivel itt oldalhatárra kellett építkezni, két lehetőség maradt:

  • a konyha hátra kerül, a nappali mellé, és a hátsókertre néz, az étkező pedig a fedett terasz mellé (a bemutatott terven ez a megoldás látható).
  • a másik lehetőség az, ami végül megvalósult: a konyhát a terasz mellett, az étkezőasztalt pedig a nagyméretű nappaliban helyeztük el. 
  • Mivel az épület kisforgalmú mellékutcában épült, nem jelentett gondot, hogy a hálószoba az utca felé néz. A háló a lakáson belül az étkező és az előtér felől egyiránt megközelíthető, így ha szükséges, jó a kapcsolata a vendégszobával (gyerekszobával) is.

Az épületen belül nincs gépkocsitároló. A telken lehetőség volt melléképület építésére, így a garázs a nagyméretű hátsókertbe, különálló épületbe került.  

Homlokzat déli irányból
Homlokzat déli irányból
Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Térbeli alaprajz - Felülnézet
Térbeli alaprajz - Felülnézet
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Alaprajz déli irányból
Alaprajz déli irányból
Alaprajz nyugat felől
Alaprajz nyugat felől
Nappali-étkező-konyha
Nappali-étkező-konyha
Kert felőli homlokzat
Kert felőli homlokzat
Alaprajz kelet felől
Alaprajz kelet felől
Alaprajz az oldalhatár felől
Alaprajz az oldalhatár felől
Alaprajz
Alaprajz