Oldalhatáron álló, egyszintes családi ház

Oldalhatáron álló, egyszintes családi ház

Nappali-étkező + 2 hálószoba

  • Hasznos alapterület: 112,26 m²
  • Bruttó beépített alapterület 158,06 m²
  • Építménymagasság: 3,83 m

Ha a hátsókert északi fekvésű...

Könnyen belátható, hogy nem lehet minden telek ideális tájolású, vannak telkek, amelyeknél a tervezett ház hátsókert felőli homlokzata északnyugat felé néz. Így az épület nemcsak leárnyékolja a hátsókert egy részét, de az uralkodó északnyugati szélirány miatt ez az oldal szelesebb is. Ez a nyári kánikulában kellemes lehet, de a teraszt általában kora tavasszal és késő ősszel is szeretnénk használni, és akkor már kevésbé az.

A családi ház nappalijának és teraszának elhelyezésénél fontos szempont a minél jobb (délkeleti, délnyugati) tájolás és a kertkapcsolat. Ha az előkert a napos, célszerű lenne, hogy az épületet minél hátrább helyezzük el és a földszinti szobákat az előkert felé megnyissuk. Tapasztalatom szerint erre egyre kevésbé van lehetőség, a helyi építési szabályozás az egységesebb utcakép érdekében általában megköti az előkert méretét, ami sok esetben nem több 5-6 méternél. Így volt ez ennél a háznál is. Igaz, itt 8 m volt az előírt előkert, de ez is kevés ahhoz, hogy a nappali és a terasz erre nézzen.

Ezért döntöttünk az alaprajz szerinti megoldás mellett: a nappalit a hátsókert felőli oldalon helyeztük el, a fedett terasz azonban nem ide, hanem az oldalkert felőli, délnyugati homlokzatra került. Ez több előnnyel is jár:

  • a terasz kellően napos, az egyik háló eltakarja az utca felől, a nappali fala védi  a széltől, és a kerthez is kapcsolódik,
  • a nappaliból rálátni a kertre, ugyanakkor a kellő benapozása és a kertkapcsolata is megoldott.

Az oldalhatáros beépítés a konyha és az étkező helyét is meghatározta. Egy ilyen jellegű alaprajznál szerintem az a legjobb elrendezés, ha az étkező a lakás központjába kerül, nagy üvegfelülettel megnyitva a fedett terasz felé, a konyha pedig mellé, a jobboldali traktusba. Itt erre nem volt mód, mert a konyha természetes megvilágítása, szellőzése csak szabadonálló beépítésnél biztosítható. Itt viszont oldalhatárra kellett építkezni, ezért két lehetőség maradt:

  • a konyha hátra kerül, a nappali mellé, és a hátsókertre néz, az étkező pedig a fedett terasz mellé, a bemutatott terv szerint.
  • a másik lehetőség az, ami végül megvalósult: a konyhát a terasz mellett, az étkezőasztalt pedig a nagyméretű nappaliban helyeztük el. 
  • Mivel az épület kis forgalmú mellékutcában épült, így nem jelentett gondot, hogy a hálószoba az utca felé néz. A háló a lakáson belül az étkező és az előtér felől egyaránt megközelíthető, így ha szükséges, jó a kapcsolata a vendégszobával (gyerekszobával) is.

Az épületen belül nincs gépkocsi tároló. A telken lehetőség volt melléképület építésére, így a garázs a nagyméretű hátsókertbe, különálló épületbe került.  

Homlokzat déli irányból
Homlokzat déli irányból
Alaprajz
Alaprajz
Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Térbeli alaprajz - Felülnézet
Térbeli alaprajz - Felülnézet
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Alaprajz déli irányból
Alaprajz déli irányból
Alaprajz nyugat felől
Alaprajz nyugat felől
Nappali-étkező-konyha
Nappali-étkező-konyha
Kert felőli homlokzat
Kert felőli homlokzat
Alaprajz kelet felől
Alaprajz kelet felől
Alaprajz az oldalhatár felől
Alaprajz az oldalhatár felől