Egyszintes családi ház terve

Egyszintes családi ház terve

Nappali, étkező + 4 szoba

  •     Teljes hasznos alapterület: 158,82 m²
  •     Bruttó alapterület: 205,74 m²
  •     Szobák száma: nappali-étkező + 4 szoba
  •     Építménymagasság: 4,01 m

Az egylakásos, egyszintes lakóépületnél meghatározó szempont volt, hogy feleljen meg a tervezéskor érvényben lévő energetikai pályázat új építésű, energiatakarékos házakra vonatkozó követelményeinek. Ezért a lakóterület nagysága éppen 130 m² (benne van a kisméretű fedett terasz fele is), és ezt egészíti ki a garázs, illetve a gépészeti helyiség alapterülete. Az épület A+ kategóriás, a falak anyaga 30 N+F falazóblokk, 20 cm EPS hőszigeteléssel.

A telek alakja és a hátsókert északi fekvése miatt választottuk a hosszanti elrendezést, így az északi homlokzat méretét minimálisra lehetett csökkenteni. A nappali az utcai részre került, így benapozása biztosított, kertkapcsolatát pedig a nyugati tájolású oldalkertre néző terasz adja.  A hálószobák a csendesebb, kert felőli oldalra kerültek.

Az épületet szabadonállóan helyeztük el, így a bejárat az épület hosszanti oldalára került. Innen közelíthető meg a konyha és a mellékhelyiségek, illetve a lakás központi tere, az étkező. A garázs és az előszoba közvetlen kapcsolatára nem volt igény, de ez a kamra és a WC kisebb áttervezésével megoldható.

Fontos szempont volt a jó étkező – konyha – nappali -, terasz kapcsolat is. A konyha egy légtérben helyezkedik el az étkezővel, de akár le is választható. A hálószobákhoz vezető közlekedő szintén az étkezőből nyílik. A gyerekszobák nyugati, a szülői háló és a dolgozó keleti tájolásúak. A gyerekszobák viszonylag nagyméretűek, így mód van arra is, hogy alapterületük minimális csökkentésével a közlekedőből nyíló beépített szekrényeket helyezzünk el.

Az épülethez egyállásos gépkocsitároló készült, de szélesebb telek esetén kétállásos garázst is ki lehet alakítani.

Hasonló alaprajzi elrendezésű családi házat olyan telekre is terveztem már, ahol oldalhatáron álló beépítés volt az előírás. Ebben az esetben pár dolgot módosítani szükséges. Az egyik a bejárat helye, ami átkerül az utcai homlokzatra. A másik, hogy az oldalhatár felé csak olyan mellékhelyiségeket tehetünk,  amelyeknek elég egy kisméretű ablak, 1,80 m magas parapettel. Bár a konyhánál nem előírás a természetes megvilágítás, így maradhatna is, mégis célszerűbb áthelyezni az épület másik oldalára.

 

 

Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Alaprajz
Alaprajz
Utcai homlokzat délnyugat felől
Utcai homlokzat délnyugat felől
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz, felülnézet
Térbeli alaprajz, felülnézet
Térbeli alaprajz délkelet felől
Térbeli alaprajz délkelet felől
Térbeli alaprajz délnyugat felől
Térbeli alaprajz délnyugat felől
Oldalkerti homlokzat, bejárat
Oldalkerti homlokzat, bejárat