Üdülőépület terve garázzsal, földszint + részben emeletes kialakítással

Üdülőépület terve garázzsal, földszint + részben emeletes kialakítással

Nappali-étkező  + 3 hálószoba

  •     Földszinti alapterület: 60,34 m²
  •     Emeleti alapterület: 34,51 m²
  •     Teljes hasznos lakás alapterület: 94,85 m² + 4,38 m² terasz
  •     Bruttó beépített terület: 78,95 m²
  •     Építménymagasság: 4,92 m

A keskeny telekre tervezett, kisméretű épület bejárata az utcai homlokzatról nyílik, egy kis fedett teraszon keresztül. Az előtérből közelíthető meg az épület központi tere, a nappali-étkező, amely a kerti teraszhoz nagyméretű üvegfallal kapcsolódik. A konyha is a nappali része, de külön térben helyezkedik el, akár le is válaszható. A földszinten egy hálószoba található, a zuhanyzó az előszobából nyílik.

Az emeletre vezető lépcső szintén a nappaliból indul. A felső szinten, amely részben tetőtérbeépítéses, részben emeletes kialakítású, két hálószoba és egy fürdőszoba kapott helyet.

Megbízóm egy korábbi tervem alapján keresett meg. Így az épület alaprajza ehhez hasonló lett, azonban a keskeny telek miatt teljesen eltérő tetőformát és tömegalakítást alkalmaztam.

Ez a fajta alaprajz a gyakorlatban már több esetben bevált. Egyrészt praktikus, mert kis alapterületű épületeknél helyet takaríthatunk meg, ha a nappalit a lakáson belüli közlekedésre is felhasználjuk. Másrészt jól variálható, egyéni igényekhez szabható, kialakítható garázzsal vagy anélkül, kiegészíthető fedett terasszal, télikerttel, kerti tárolóval. Szélesebb telek, nagyobb beépíthetőség esetén az épület szélessége növelhető, így kényelmesebb terek jöhetnek létre. Ez esetben elhelyezhető egy kétállásos gépkocsitároló, illetve megoldást lehet találni arra is, hogy a földszinti fürdő a hálószoba mellé kerülhessen. A ház szabadonállóan lett elhelyezve, de kerülhet az oldalhatárra is, ha a homlokzat magassága a helyi szabályozásnak megfelel.

Ez egy korábbi, üdülőépületnek készült tervem. Ha ma épülne - lakóépület céljára - természetesen vastagabb homlokzati falakra lenne szükség, ami az épület szélességét kismértékben megnöveli.   

Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Földszinti alaprajz
Földszinti alaprajz
Oldalkert homlokzat
Oldalkert homlokzat
Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
Térbeli alaprajz a terasz felől
Térbeli alaprajz a terasz felől
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz a garázs felől
Térbeli alaprajz a garázs felől