Üdülőépület terve tetőtérbeépítéses, részben emeletes kialakítás

Üdülőépület terve tetőtérbeépítéses, részben emeletes kialakítás

Nappali-étkező + 4 szoba

  •     Hasznos alapterület: 102,40 m² + 5,34 m² fedett terasz
  •     Földszinti hasznos alapterület: 63,99 m²
  •     Emeleti hasznos alapterület: 38,41 m²
  •     Beépített alapterület: 85,12 m²
  •     Építménymagasság: 4,50 m

Ma már jellemző, hogy sokan az interneten keresnek olyan háztervet, ami alaprajzi elrendezésében, stílusában közel áll az elképzeléseikhez. Biztonságot jelent számukra, ha van miből kiindulni. A szimpatikus házaspár is így talált rám, és nagy csalódás volt számukra, hogy a nekik tetsző, szintén üdülőépület terv sokkal szélesebb annál, mint ami az ő telkükön elfér. Így egy másik, alaprajzilag hasonló, de sokkal keskenyebb tervemből indultunk ki.

Ami végül elkészült, egészen más lett, mint az előző két terv, de törekedtem arra, hogy stílusában kicsit mindkettőre emlékeztesse őket.

Sokszor előfordul, hogy az építési telek valamelyik paramétere - például a beépítettség, telekszélesség, épületmagasság - kötöttséget jelent a tervezés során. Itt mind a három egyszerre volt korlátozott, így a jó tájolású saroktelken egy viszonylag kisméretű épületet lehetett elhelyezni.  Egy nyaralónál ez nem jelent különösebb problémát, hiszen az itt élők idejük nagy részét úgyis a szabadban töltik.

A bejárat az északkeleti oldalról nyílik. A földszinten a nappali-étkezőn kívül egy háló is található, fürdőszobával együtt. Családi házaknál egy ilyen jellegű alaprajznál a konyhát általában a bejárat közelében helyezem el. Üdülőépületeknél azonban különösen fontos, hogy a konyha minél közelebb legyen a teraszhoz, így a kert felőli oldalra került. 

Fontos, szintén nyaralókra jellemző tervezési szempont volt, hogy inkább több hálószoba épüljön, még ha kis alapterülettel is. Így az emeleti szinten 2 gyerekhálót helyeztünk el zuhanyzóval, és egy szülői hálót, külön fürdővel

Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Földszinti alaprajz
Földszinti alaprajz
Kerti homlokzat
Kerti homlokzat
Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz
Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
Nappali látványterve
Nappali látványterve