Egyszintes, „L” alakú családi ház garázzsal

Egyszintes, „L” alakú családi ház garázzsal

Nappali-étkező + 4 hálószoba, L alakú alaprajzi elrendezéssel

  • Hasznos alapterület (fedett teraszokkal): 170,89 m²
  • Hasznos alapterület (fedett teraszok nélkül) 158,39 m²
  • Bruttó beépített alapterület: 209,35 m²

Ez a terv egy jó adottságú, az átlagosnál szélesebb, északi utcafrontú telekre készült. A telek bal oldalán előzőleg már felépült a másik ház, aminek a garázsához csatlakoztunk, de alaprajzi elrendezése miatt az épület önállóan is megépíthető, szabadonálló vagy oldalhatáron álló beépítés formájában egyaránt. Oldalhatáros beépítésnél annyi a kötöttség, hogy a baloldali oldalkert felé néző hálószobáknál meg kell tartani a megfelelő méretű oldalkertet, ezért  vagy a garázs szélességét kell megnövelni, vagy a garázs fala nem kerülhet közvetlenül a telekhatárra.

Az épület bejáratát az utcai homlokzaton helyeztük el. Az előtérből a nappali-étkező-konyha térbe érkezünk. A lakás központja az étkező, innen közelíthető meg a hátsókert felé néző hálóblokk is.

Az ilyen jellegű elrendezés kedvez a hálóknak, ugyanakkor keskenyebb telkeknél probléma, hogy az utcai fronton elhelyezett nappaliból kevés a rálátás a hátsókertre. Itt a széles telek, az "L" alakú alaprajz lehetővé teszi az ideális nappali-terasz-kert kapcsolatot, és a konyha is közel van a teraszhoz.

A hálóblokkban helyeztük el a három gyerekhálót, illetve a szülői hálót külön előtérrel és zuhanyzóval. Ez a háló építtetői kérésre a terasz felé is meg van nyitva, de elhelyezhető lenne a ház hátsókert felőli oldalán is, külön gardrob helyiséggel. 

Az egyállásos garázs az előtéren keresztül kapcsolódik a lakáshoz. Ha a telek szélessége lehetővé teszi, a garázs kétállásosra is bővíthető. A gépészeti helyiség és tároló a garázsból és a kertből egyaránt megközelíthető.    

Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
2D alaprajz
2D alaprajz
Nappali - étkező - konyha
Nappali - étkező - konyha
Hálóblokk
Hálóblokk