Egy lakásos, tetőtérbeépítéses, oldalhatáron álló családi ház

Egy lakásos, tetőtérbeépítéses, oldalhatáron álló családi ház

Nappali-étkező, dolgozó + 4 (5) hálószoba

  •     Földszinti lakóterület: 83,27 m²
  •     Gépkocsi tároló: 31,03 m²
  •     Fszt. hasznos alapterület: 114,30 m²
  •     Tetőtér hasznos alapterület: 73,30 m²
  •     Teljes hasznos alapterület: 187,60 m²
  •     Fedett teraszok: 17,28 m²
  •     Épület bruttó beépített területe: 158,96 m²

Megbízóim egy korábbi tervem alapján kerestek meg. Hasonló jellegű, elrendezésű házat szerettek volna, de mintegy 20%-kal nagyobb alapterülettel. A telek adottságai, méretei lehetővé tették a viszonylag széles ház adaptálását, de a tájolás miatt a terv megtükrözése mellett döntöttünk.

Az épület egylakásos, földszint + tetőtérbeépítéses, alápincézetlen családi ház. A telek utcafrontja északnyugati fekvésű, innen közelíthető az épület bejárata egy kis fedett teraszon keresztül, és a kétállásos garázs. Az előszobából nyílik az étkező, a dolgozószoba, illetve innen indul a tetőtéri szintre vezető lépcső is. A különbejáratú dolgozószoba mellett elhelyezett fürdőhelyiség (zuhanyzóval vagy kisméretű sarokkáddal) célja, hogy a dolgozó vendégszobaként, vagy a földszint akár önálló lakásként is használható legyen. A gyakorlatilag egyterű nappali-étkező-konyha fedett, illetve nyitott teraszokkal kapcsolódik a kerthez. A jó kertkapcsolattal rendelkező konyha és az étkező egybenyitható, de tolóajtóval le is választható.

A tetőtérben három háló, fürdőszoba, illetve a mosás, vasalás céljára házimunka helyiség található. A közlekedő beépített szekrényekkel egyben tárolásra is alkalmas. Az eredeti tervnél a gépkocsi tároló feletti terület beépítetlen padlástér maradt, ennél a tervnél itt egy kondiszoba került kialakításra, de ez lehet a negyedik hálószoba is. 

A kétállásos garázs a két gépkocsi elhelyezésén kívül kerti- és egyéb szerszámok tárolására is hasznosítható.

Természetesen egy ilyen esetben a nagyobb alapterület lehetősége nem egyszerű felnagyítást jelent, ezt a falvastagságok, födém fesztávolságok sem tennék lehetővé. Ilyenkor az egyik legfontosabb szempont annak eldöntése, hogy mit, milyen arányban érdemes növelni, hol hasznosíthatók legjobban a plusz centiméterek, négyzetméterek, hol növelik meg leginkább az adott helyiség használati értékét. 

Ezt a családi házat később egy másik változatban is megterveztem. Szintén oldalhatáron áll, de a tájolásból adódóan az alaprajz meg van tükrözve. Gépkocsi tárolóra nem volt igény, a helyén egy különálló hálószoba készült, gardrobbal és fürdővel, így a nappalin kívül egy dolgozó vagy vendégszoba és 5 hálószoba építésére van lehetőség: 

Az eredeti, kisméretű épület alaprajza:

Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Földszinti alaprajz
Földszinti alaprajz
Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz a bejárat felől
Térbeli alaprajz a bejárat felől
Térbeli alaprajz a terasz felől
Térbeli alaprajz a terasz felől
Konyha - étkező - nappali
Konyha - étkező - nappali
Konyha - dolgozó - fürdő
Konyha - dolgozó - fürdő