Családi ház részben földszintes, részben emeletes kialakítással

Családi ház részben földszintes, részben emeletes kialakítással

Nappali-étkező + 3 hálószoba + dolgozó

  •     Földszinti hasznos alapterület: 114,96 m²
  •     Emeleti hasznos alapterület: 43,33 m²
  •     Teljes hasznos alapterület: 158,29 m²
  •     Földszinti bruttó alapterület: 152,94 m²
  •     Építménymagasság: 4,465 m 

Formai szempontból ez a ház nagyon hasonlít egy korábbi tervemre. Nem véletlenül, mivel megbízóim azzal kerestek meg, hogy „Ilyen házat szeretnénk”.  Azonban, mint általában a hasonló esetekben, egészen más volt a telek tájolása, szükség volt garázsra is, a nagyméretű fedett terasz egy részén télikertet, illetve összességében nagyobb alapterületet szerettek volna. Az sem közömbös, hogy az eredeti épület üdülőnek épült, ez pedig családi ház céljára. Ez számos változást eredményezett a korábbi tervhez képest.

Az épület szabadonálló elhelyezésű, bejárata az utcai homlokzatról nyílik, egy kis fedett teraszon keresztül. A mellette lévő egyállásos garázs az előszobából közvetlenül elérhető. Az előszobából a lakás központi terébe, a nappali-étkezőbe érkezünk. A további helyiségek innen érhetők el: konyha, dolgozószoba, földszinti hálóblokk, emeletre vezető lépcső, kapcsolódó mellékhelyiségek.

A földszinti nappali-étkező

Ennél a háznál nincs az egész tetőtéri szint beépítve, csak egy magasabb térdfallal a jobboldali épületrész, ahol két további hálószobát helyeztünk el. A nappali-étkező felett nincs szilárd födém, a teret a ferde tetőszerkezet zárja le. Természetesen megoldható, hogy ez a rész is beépüljön, ez esetben a nappali-étkező felett vízszintes födém épül, és felette kialakítható a harmadik emeleti háló. 

Sok esetben probléma lenne, hogy a szülői háló a földszinten, a gyerekhálók az emeleten helyezkednek el. Azonban itt már nagyobbak a gyerekek, és elsősorban ettől válik előnnyé az épület elrendezése: az egyterű nappali-étkező, amelyet az emelettel galéria kapcsol össze, nagyméretű közösségi teret biztosít számukra, a szeparált hálószobák pedig a külön-külön fürdő helyiségekkel lehetővé teszik, hogy a gyerekek egyre önállóbb életmódja minél kevésbé zavarja a család életét. Az emeleten a két nagylánynak teakonyha is kialakítható.

Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Földszinti alaprajz
Földszinti alaprajz
Kerti homlokzat
Kerti homlokzat
Alaprajzi felülnézet
Alaprajzi felülnézet
Tetőfelülnézet
Tetőfelülnézet
Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz az oldalkert felől
Térbeli alaprajz az oldalkert felől