Építem a házam

Építem a házam

Szerzők: Bodnár György – Tóth Balázs

1. AZ ELŐKÉSZÍTÉS

Családiház-építők kisenciklopédiája

Ajánló a könyvhöz:

A családiház népszerűsége „testreszabottságában” rejlik, tükrözi egy család szokásait, ízlését. Ahhoz azonban, hogy a megvalósult épület hosszú távon is megfeleljen az igényeknek, az építtetőnek is felkészültnek kell lennie és számos olyan döntést meghoznia, amit senki nem tehet meg helyette, még a jól megválasztott építész sem. 

Tervezési munkám során bennem is sokszor felmerül, hogy mennyi feladata van egy építtetőnek, még mielőtt az építészhez fordulna. Végig kell gondolnia, hogy milyen jellegű, méretű, elrendezésű házat szeretne, anyagilag mit képes megépíteni, nemegyszer vázlatokat is készít. Ehhez szántam segítségnek az Épinfó-blog bejegyzéseit is, melyek akkor születtek, mikor eszembe jutott egy-egy mások számára is hasznos gondolatmenet, tapasztalat. Ahhoz azonban, hogy ezeket az információkat rendszerbe foglaljam, soha nem volt elég energiám.  Így nem csoda, hogy mikor belelapoztam az "építem A házam"  című könyvbe, az első, ami eszembe jutott: mekkora munka lehetett ezt a könyvet megírni!

A könyv a közismert mondással indul: „az első házunkat az ellenségünknek építjük, a másodikat a barátunknak, a harmadikat magunknak”. Egy családi ház építése sok időt igényel, nagy kötöttséget jelent, nem mindegy, hogy hányszor kell végigcsinálni. Minél több energiát fektet valaki az előkészületekbe, annál valószínűbb, hogy elég lesz csak egyszer építkeznie.

A könyv fejezetekre tagolva veszi végig az építkezés előkészítésének menetét, melynek része az építési telek kiválasztása, a megfelelő építésztervező megtalálása, a tervezésben résztvevő szakemberek, a tervfajták ismertetése, a tervezési program összeállítása (helyiséglista, közelítő alapterületek), az energiatakarékosság kérdése, a költségvetés, a kivitelező kiválasztásának szempontjai, végül a lakóérzet és gazdaságosság.

Nem vállalkozom teljes elemzésre, csak néhány gondolat:

A könyv mindjárt az elején egy érdekes kérdést vet föl: „biztos, hogy családi ház?” Összegezve az előnyöket, hátrányokat, még időben dönthetünk: valóban a családi ház az a lakásforma, amely családunk számára optimális lesz? 

Ami engem leginkább lekötött, az a „Mit kell végiggondolni tervezés előtt?” témájú rész (családi ház típusok, helyiségek, helyiségkapcsolatok, méretek). Érthető is, mert ez kötődik leginkább a tervezési munkához és gondolom, ez foglalkoztatja leginkább a leendő építkezőket is. Erről a témáról nem lehet eleget írni, és bár nagyon sok mindenről szó van benne, de ez fejezet lehetett volna akár még részletesebb is… 

Számomra az utóbbi évek egyik legszembetűnőbb változása az, hogy már az építtetővel folytatott legelső beszélgetésen szóba kerül: mekkora legyen az épület energiafelhasználása, a falszerkezet illetve a tető hőátbocsátási tényezőjének értéke, a fűtés módja. Ma ez egyre lényegesebb, a könyvben is egész fejezet elemzi az energiatakarékosság témáját.

Szintén teljes fejezet szól a költségvetésről, ami érthető is: anyagi forrásainkon áll vagy bukik, hogy tudunk-e egyáltalán építkezni. Ez a fejezet lehet a legkevésbé naprakész - a hitelek, kamatok, kedvezmények, támogatások, pályázati lehetőségek állandó változásban vannak - azonban a szerzők mégis tudnak általános érvényű tanácsokat adni.

Bár a könyv elsősorban az új családi ház építését tervezgetőknek szól, de azoknak is segít, akik meglévő ház vásárlását, felújítását, átalakítását tervezik. Hiszen ha kész családi házról van szó, ott is végig kell gondolni például, hogy 

  • a telek elhelyezkedése, a ház tájolása, kertkapcsolata mennyire kedvező
  • belső elrendezése mennyire felel meg családunk számára
  • az átalakítás, bővítés során hogyan változtassuk meg a helyiségek méretét, elhelyezkedését
  • milyen módon csökkenthetjük az épület energiafelhasználását.

A könyv nem olcsó, és az információk egy része nyilván más forrásból is megszerezhető. Értékét elsősorban két dologban látom:

  1. Az egyik az információk rendszerezettsége. A teljességre törekszik, lépésről-lépésre vezeti végig az olvasót, milyen feladatok várnak rá, milyen szempontokat kell mérlegelnie, milyen döntési helyzetekbe kerülhet. Ez nem egy olyan könyv, amit elolvas, aztán félretesz az ember. Sokkal inkább segédlet, amit az építkező a felkészülés hónapjai alatt folyamatosan használhat.
  2. A másik előny, hogy egy viszonylag száraznak tűnő témát közérthető, olvasmányos - mégis szakszerű - stílusban tárgyal, nemegyszer történetekkel, példákkal is fűszerezve. 

Mit nyerhetünk a könyvvel? Lehet, hogy már a tervezéskor megspórolhatunk pár fölösleges négyzetméter alapterületet, vagy a kivitelezés közben néhány visszabontott falszakaszt, meggondoltabban választunk kivitelezőt, esetleg üzemeltetés közben lesz kisebb a fűtésszámla – a lehetőségek sora végtelen. Azoknak, akik felkészülten szeretnének belevágni az építkezésbe, csak ajánlani tudom.

További információk a könyvről »

Szabó Adrienn okl. építészmérnök