Földszintes családi ház keskeny telekre

Földszintes családi ház keskeny telekre

  • Nappali, étkező + 4 szoba
  • Hasznos alapterület:115,2 m²
  • Beépített alapterület: 143,78 m²

Egylakásos, egyszintes, alápincézetlen lakóépület. Alaprajzi elrendezését a telek keskeny, hosszú formája, az előkert kedvező tájolása és az innen nyíló panoráma, illetve a délnyugati telekhatár közelében álló szomszédos épület árnyékoló hatása befolyásolta.

Az épület 14,90 m széles telekre épült, hosszú, keskeny formáját ez indokolta. A szabadonálló beépítés lehetővé tette a bejárat kedvező elhelyezését, amely így az északkeleti homlokzatra, a közösségi tér és a hálóblokk közé került. 

Az alaprajzi törés miatt a nappali jobban meg van nyitva a panoráma felé, és a fedett teraszrész is kicsit nagyobb méretű lehet. Természetesen az épület a törés nélkül, szabályos formában is megépülhetett volna.

A hátsókert irányából az étkező és két hálószoba nyugati benapozást is kap, ezt szintén az épület tagolása teszi lehetővé. 

A negyedik szoba, a dolgozó északkeleti fekvésű, a mellékhelyiségek sávjában kapott helyet. Ha ezt is hálószobaként szeretnénk használni, a mai előírásoknak megfelelően a területét legalább 8 m²-re kell növelni.  

Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz
2D alaprajz
2D alaprajz
Tömegvázlat
Tömegvázlat