Blog

Blog

Az Épinfó-blog Tervrajz készítés oldalán megjelenő blogbejegyzéseim a tervezés közben szerzett tapasztalataim alapján készülnek:  

  • milyen változások érezhetők a családi házak alaprajzi elrendezésében,
  • mekkora legyen az egyes helyiségek mérete,
  • milyen hibákat követhetünk el az alaprajzi elrendezésben,

és ezekhez hasonló, a családi ház, nyaraló építése előtt állókat érdeklő témákban.


Mire jó a látványterv?

Családi házak, kisebb épületfelújítások terveihez általában nem készül professzionális, teljesen valósághű látványterv. A tervezéshez egyébként használt építészeti tervezőprogramhoz azonban tartozhat olyan látványtervező modul, amellyel a mindennapi tervezési munkához többnyire teljesen megfelelő, jó minőségű látványterv állítható elő. Hogyan készül ez a fajta látványterv?

▶▶

Mekkorák legyenek a hálószobák?

Még a kisebb méretű családi házak tervezésénél is jellemző az igény arra, hogy legyen fekhelymentes nappali, szülői hálószoba, illetve a gyerekeknek egy-egy külön szoba. Kérdés, hogy abban az esetben, ha takarékoskodni kell az alapterülettel, mekkora legyen a hálók minimális alapterülete?

▶▶

Mennyi helyet vesz el a közlekedő?

A családi ház tervezés első nagy kérdései közé tartozik annak eldöntése: hogyan osszuk fel a rendelkezésre álló alapterületet az egyes helyiségek között? Ezt a tervezési programban szoktuk rögzíteni. Bár a méretek a tervezés folyamán változhatnak, de ez az előzetes elképzelés, amiből a tervező ki tud indulni

▶▶

A szoba mérete

A szobamérettel kapcsolatos kulcsszavakra valószínűleg azok keresnek rá, akik - mielőtt építészhez fordulnának - leendő lakásuk tervrajzán gondolkodnak, számolgatják, mekkorák lehetnek az egyes helyiségek

▶▶