Oldalhatáron álló egyszintes családi ház garázzsal

Oldalhatáron álló egyszintes családi ház garázzsal

Nappali-étkező + 3 hálószoba

  • Hasznos alapterület (fedett teraszokkal) 136,37 m², ebből lakóterület: 124,83
  • Bruttó beépített terület: 176,14
  • Épületmagasság: 3,99 m

Az épület egylakásos, egyszintes, alápincézetlen, oldalhatáron álló családi ház, egyállásos garázzsal. Az északnyugati oldalhatárra elhelyezett, hosszúkás alakú épület bejárata az előkert felől nyílik. A bejárat előtt a szokásosnál valamivel nagyobb fedett terasz található. Ennek oka az a HÉSZ előírás volt, hogy az utca felőli homlokzat legalább 50%-ának az utca felőli építési hely határvonalára kellett kerülnie.

Az előtérből az étkező-nappali térbe érkezünk. Ez a lakás központja, innen közelíthető meg a konyha, a fedett terasz, illetve a hálórész bejárata. A nappali az utcai oldalra került, míg a hálók a hátsókert felőli részre. A nappali és az étkező jó kertkapcsolatát a fedett teraszra nyíló nagyméretű tolóajtók biztosítják. A fedett terasz az étkezővel összenyitott konyhából is könnyen elérhető.

Nappali-étkező-konyha

Az oldalhatár felé eső oldalon a garázs és a mellékhelyiségek helyezkednek el, a két gyerekszoba a délkeleti homlokzatra került, a szülői háló pedig az északkeleti oldalra. Bár ez a nagyságrend nem tette lehetővé, hogy a szülői hálót a mostanában szokásos külön előtérrel és saját fürdővel egészítsük ki, de az megoldható volt, hogy a hálókhoz két fürdő kapcsolódjon, illetve a hálószobák mellett egy külön gardrobhelyiség is helyet kapott. A két fürdőnél és a háztartási helyiségnél a jobb helykihasználás érdekében tört vonalú válaszfalakat alkalmaztunk. A gyerekhálók szélességét az határozta meg, hogy később itt 1,60 m széles dupla ágy részére is legyen hely.   

A gépkocsi elhelyezésére 1 állásos garázs készül, a lakás felőli bejárata az előszobából nyílik. A garázsban helyet biztosítottunk a gépészet (hőszívattyús fűtés) és tárolás céljára is. Az alaprajzi elrendezés és a tetőforma lehetővé teszi, hogy szélesebb telek esetén kétállásos garázs épüljön.  

Az épület eredetileg tervezett lakóterülete maximum 120 m² volt. Bár ez a funkció elvileg megoldható lett volna ekkora területen is, de végül célszerűnek látszott az alapterületet további 5 nm-rel megnövelni.

Családi ház tervek hasonló jellegű alaprajzi elrendezéssel:

Homlokzat déli irányból
Homlokzat déli irányból
Alaprajz
Alaprajz
Utcai homlokzat
Utcai homlokzat
Felülnézet
Felülnézet
Térbeli alaprajz
Térbeli alaprajz
Hálószobák
Hálószobák
Vizesblokk
Vizesblokk
Konyha
Konyha
Terasz
Terasz